Yapay zeka plastikle buluşuyor: igus sürdürülebilir Endüstri 4.0’a dönüşümü hızlandırıyor

igus, Hannover Messe’de, akıllı bakım, düşük maliyetli robotikler ve yapay zeka tabanlı çevrimiçi araçlar gibi yarının yağsız ve CO2-neutral endüstrisi ve otomasyonu için öncü çözümler sunuyor.

Köln/Hannover, 21 Şubat 2024 – Köln merkezli hareket plastikleri uzmanı igus, endüstriyel şirketleri, 4.0 Endüstrisi’ne ve CO2-neutral üretime dönüş gibi çağımızın zorluklarıyla desteklemek için Hannover Messe’de üçlü zekaya güveniyor: yapay zeka, plastiklerin zekası ve Köln zekası. Sergiler arasında yarının bakımı için akıllı sensör teknolojisi ve kolayca işletilebilen AI destekli düşük maliyetli robotikler bulunuyor. igus, tasarımcılara yağsız hareket plastikleriyle uygulamalarının optimizasyon potansiyelini saniyeler içinde gösteren AI tabanlı bir uygulama da sunacak.

Yapay zeka (AI), makine öğrenimi, dijital ikizler: yenilikçi teknolojiler, endüstriyel şirketlerin ürünlerini üretme ve süreçleri optimize etme şeklini devrim geçiriyor. Yapay zeka, tasarımcıların uygun bileşenleri seçme aşamasından itibaren işlerini kolaylaştırıyor. igus, bunu igusGO ile Hannover Messe’de kanıtlıyor. AI tabanlı uygulama, bir uygulamanın nasıl teknik olarak igus’un yağsız bileşenleriyle optimize edilebileceğini göstermek için sadece saniyeler gerektiriyor. Bunun için tasarımcıların kataloglara gömülmesine, telefonla arama yapmasına veya e-posta yazmasına gerek yok, sadece uygulamanın bir fotoğrafını çekmeleri yeterli. Uygulama, nesneyi tanımlamak için yapay zeka algoritmalarını kullanır ve güvenilirliği artırıp maliyetleri azaltan igus ürünleri için önerilerde bulunur. Örneğin bir ekskavatör için bunlar, yüksek performanslı plastikten yapılmış ağır yük rulmanları olabilir. igus ve RWTH Aachen Üniversitesi’ndeki bilim insanları tarafından yürütülen yeni bir çalışma, yağsız polimer rulmanların ekonomik ve ekolojik faydalarını miktarlandırdı: uygulamaya bağlı olarak, bu yıllık olarak €7,000 ile €14 milyon arasında bir tasarruf sağlar ki bu yağlayıcılar için aksi takdirde harcanan paradır. Aynı zamanda, yağlayıcıların kullanılmaması CO2 tasarrufu potansiyeli sunar. Örneğin, çalışma yapan Heineken Brezilya, polimer rulmanlar kullanarak yılda 180kg CO2 eşdeğerinden tasarruf eder. “Eğer tüm Heineken şubeleri polimer rulmanlara geçiş yapsaydı, şirket 28,814kg CO2 eşdeğerinden tasarruf edebilirdi. 


Büyük etkisi olan küçük bir değişiklik.” diyor Tobias Vogel, igus’taki Düz Rulmanlar ve Lineer Teknoloji CEO’su. Şu anda uygulamanın beyninde 580’den fazla farklı uygulama bulunuyor ve bu sayı her gün artıyor – kahve makinelerinden vinç sistemlerine kadar.
 

Kolay ve maliyet etkin bir şekilde öngörücü bakıma giriş için plastiklerin zekası

igus’un plastikleri de akıllı. Hannover Messe 2024’te, igus, akıllı sensörlerle donatılmış enerji zinciri sistemleri, kablolar, lineer kılavuzlar ve düz, küresel ve dönme yataklar içeren akıllı plastikler sunacak. Bunlar sadece gerçek zamanlı durum izlemeyi sağlamakla kalmaz, aynı zamanda çeşitli ağlara ve IoT sistemlerine bağlanabilirler. Bu, onların planlanmamış tesis kapanmalarından kaynaklanan pahalı üretim durmalarını önlemek için öngörücü bakım konseptine entegre edilebileceği anlamına gelir. Sensörler, değerlendirme modülleri ve yazılım, ürünler için dinamik bir servis ömrü hesaplama sağlar ve ürünler için optimum bakım zamanlarını tanımlamaya yardımcı olur - bu da sürdürülebilirlik açısından bir avantaj sağlar. Bununla birlikte, bu kadar değil: igus, akıllı plastik hizmetlerini işgücü yeteneğinin kıtlığı gibi mevcut zorluklara yanıt olarak sürekli olarak geliştiriyor.

Örneğin, superwise adlı dijital hizmet sayesinde, artık daha az personelle kendi uygulamalarınızı merkezi bir gösterge paneli üzerinden sürekli gözlemleyebilirsiniz. Uygulama, ürün ve sensör verilerinin zekice bağlanmasının yanı sıra IoT’nin opsiyonel kullanımıyla kapsamlı “plastik zekası” sağlar. Müşteri otomatik olarak zamanında bakım önerileri, teklifler, uyarılar veya iyileştirme önerileri alır. Şirketler kendi uygulamalarını kendileri izlemeye zaman bulamazlarsa, igus bu sorumluluğu üstlenir. Bir şeyler yapılması gerektiğinde, çalışanlar proaktif bir şekilde iletişim kurar. igus’taki E-Zincir Sistemleri CEO’su Michael Blass, “superwise hizmeti, akıllı plastiklerin modern sensör teknolojisiyle bir araya getirilmiş tam kapsamlı bir dijital hizmettir. Çoklu kriz zamanlarında, şirketlerin rekabet gücü için bu tür dijital yenilikler her zamankinden daha belirleyicidir. Daha az uzmanlık ve düşük bütçeye sahip küçük ve orta ölçekli şirketlerin bile öngörücü bakım gibi trendlerden faydalanabileceğini göstermek bizim için önemlidir.”
 

AI destekli ses ve hareket kontrolü ile düşük maliyetli robotları kolayca işletme


igus, Hannover Messe 2024’te düşük maliyetli otomasyon alanında yeni ürünler de sunacak. Bu noktada Köln zekası devreye giriyor. igus’taki tüm robotlar “Köln’de üretiliyor” – enjeksiyon kalıplama ve devre kartı montajından programlamaya kadar. Buna, tam donanımlı fişi tak ve çalıştır versiyonunda sadece 4,970 €’ya sunulan ReBeL cobot dahildir. Daha kompakt bir çözüm arayan kullanıcılar için igus, ReBeL KID’i geliştirdi. 

Önizleme ziyaretçileri, bir otomatik rehberli araç sisteminden (AGV) oluşan ve ReBeL veya ReBeL KID gibi cobotlarla birleştirilebilen açık kaynaklı bir çözüm ve otonom öğrenme platformu olan Eğitim AGV’sini görebilecekler. Müşteriler, RBTX çevrimiçi pazar yeri aracılığıyla 100’den fazla üreticiden uyumlu düşük maliyetli aksesuarları tak ve çalıştır aracılığıyla birleştirebilirler - çevrimiçi araçlar ve 3D modellerle desteklenir. RBTX, şirketlerin tüm büyüklüklerinin düşük maliyetle otomasyona başlamasını sağlamak için tasarlanmıştır. Burada yapay zeka da giderek daha önemli bir rol oynamaktadır. AI, örneğin AI tabanlı simülasyonlarla bir otomasyon çözümünün daha hızlı ve kolay geliştirilmesine yardımcı olabilir. Müşterilerin bir robot satın almasına ve entegrasyonuna çaba harcaması gerekmez, ancak uygulamalarını önceden test edebilirler.

Bunun yanı sıra, igus, AI tabanlı ses ve hareket kontrolü ile ürünler sunuyor. Amazon Alexa’yı doğrudan igus robotlarına bağlayabilir veya ROS 2 aracılığıyla hareket kontrolünü entegre edebilirsiniz. Gelecekte robotların hareketlerini tanımlamak gerçekten basit olacak. Bu tür AI destekli, sezgisel işletilebilirlik düşük maliyetli robotiklerin kitle pazarına girmesinin yolunu açıyor. igus şu anda AI’ı başlıca olarak robotları izlemek ve görüntü sensörlerini hızlı ve kolay bir şekilde entegre etmek için kullanıyor. Ancak, robotik ekibi, dayanıklı programlamayı konuşma veya hareketlerle sağlamak üzerine de araştırmalar yapıyor. Herkes için basit robot programlama, robotla sınırlı olmayan, ancak tüm uygulamayı gerçekleştiren uygulama. “İlgilenen taraflar her zaman igus yüksek performanslı plastiklerinin neler yapabileceğinden şaşkına dönerler - yağsızlık, CO2 azaltımı veya otomasyon açısından,” vurguluyor Tobias Vogel. “İnovatif ürünlerimizi dijital hizmetler ve yeni teknolojilerle birleştirerek, yağsız hareket plastiklerimizin geniş bir uygulama yelpazesini iyileştirebileceğini, daha sürdürülebilir hale getirebileceğini ve 4.0 Endüstrisi’ne uygun hale getirebileceğini göstermek istiyoruz,” diye ekliyor Michael Blass.