CNC işlemede otomasyonu geleceğe Tezmaksan’ın CubeBOX’ı taşıyor

Talaşlı imalat sanayinin 40 yılı aşkın süredir Türkiye’deki çözüm ortağı Tezmaksan, CNC beslemesine yönelik CubeBOX otomasyon sistemleri sayesinde iş parçalarının yüklenmesi ve boşaltılması, takım değişiklikleri, kalite kontrolleri gibi işleri sorunsuz bir şekilde insansız yerine getirmeye yardımcı oluyor. “Yerli Üretim” belgesine sahip halihazırda 36 ülkeye ihraç edilen CubeBOX, sanayiciye imalatın her aşamasında zaman ve maliyet konusunda avantaj sağlayarak üretimin sürdürülebilirliğine de katkı sağlıyor. 

Türkiye talaşlı imalat sanayinin yurt dışındaki rekabeti ve yüksek ihracatı için teknoloji yatırımlarını sürdüren Tezmaksan, robotlu otomasyon sistemi CubeBOX ile daha yüksek verimle üretimde geleceğe yatırım yapıyor. Bu doğrultuda otomasyonun CNC makinelerine entegre edilmesiyle ilgili sürece dair değerlendirmelerde bulunan Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, “2020 In(Sight) raporu, otomasyonun yükselişte olduğunu gösteriyor. Çalışanların yüzde 54’ü otomasyon sayesinde yılda 240 saate kadar tasarruf edebileceklerine inanırken, iş dünyası liderlerinin yüzde 61’i otomasyonun önümüzdeki 12 ay içinde sektörlerine kolayca uygulanabileceğine inanıyor. CNC işleme bir istisna değildir. CNC makineleri farklı seviyelerde yazılım ve otomasyonla birlikte gelir. Belirtilen otomasyon düzeyi, işleme süreçlerini ve dolayısıyla üretici bileşenlerinin kalitesini büyük ölçüde artırabilir. Ancak zorluk, kurulumunuz için uygun CNC takım tezgahı ve otomasyonunun belirlenmesinde yatıyor” dedi.

CubeBOX’ı kullanmak robot programlama deneyimine sahip olunmasa dahi basit

“Eski CNC makine modelleriyle çalışıyorsanız otomatik takım değişiklikleri genellikle bir seçenek değildir. Ancak çevrim süresini optimize etmeyi amaçlıyorsanız takım değiştirme sürelerini kısaltmak için atabileceğiniz adımlar var” diyen Aydoğdu, kendi geliştirdikleri CubeBOX robotlu otomasyon sisteminin avantajlarına dair şunları söyledi: “Bir sistemdeki robot bileşenlerinin manuel olarak değiştirilmesi, robot programlamada uzmanlık gerektiren bir iştir. 


Hem uzun süreli iş aksamalarına hem de vasıflı personele bağımlılığa yol açar. CubeBOX otomasyon sistemimiz, operatörlerin önceden herhangi bir robot programlama bilgisi olmadan zahmetsizce parça değiştirmesine olanak tanıyan kullanıcı dostu bir arayüz sunuyor. İş parçalarının bu hızlı yüklenmesi ve boşaltılması, üretim sürecindeki esnekliği ve çevikliği önemli ölçüde artırarak, gelişen üretim ihtiyaçlarına hızlı uyum sağlamayı kolaylaştırıyor. Bu otomasyon teknolojisi sayesinde şirketlerin operasyonlarında daha yüksek düzeyde verimlilik, hassasiyet ve üretkenlik elde etmelerini sağlıyoruz. Bir diğer avantaj olarak da işleme süreci için gereken insan müdahalesini önemli ölçüde azaltmaya yardımcı oluyoruz. Ayrıca RoboCAM yazılım programımız sayesinde de sadece dört adımda yeni bir parçanın kurulumunu sağlıyoruz. Programın kullanımı basit ve hızlı olup parçanın kurulumunu 2-3 dakikadan az sürede gerçekleştirebiliyor.”
 

CubeBOX, 24 saat kesintisiz çalışma özelliğiyle üretim kapasitesinde fark yaratıyor

İmalatçının CubeBOX sayesinde CNC makinelerini 24 saat boyunca kesintisiz çalıştırıp üretim kapasitesinin artırarak işçilik maliyetlerini azaltabildiğine vurgu yapan Aydoğdu, “Bu otomasyon aynı zamanda işleme operasyonlarında gelişmiş hassasiyet ve tutarlılığa da yükseltiyor. Biz CubeBOX’ı, manuelde zor olan bir doğruluk düzeyinde yürütülmesini sağlayan gelişmiş sensörler ve programlama yetenekleriyle donattık. Sistem bu sayede hiçbir sınır olmadan, çeşitli CNC makine tiplerine ve boyutlarına uyum sağlayarak onları farklı endüstrilerdeki çok çeşitli uygulamalara uygun hale getirebiliyor. İster metal işleme, ister ahşap işleme veya diğer imalat sektörlerinde olsun, otomasyonun belirli üretim ihtiyaçlarını ve gerekliliklerini karşılayacak şekilde uyarlanabiliyor. Bunun yanında güvenlik sorunu da CubeBOX sayesinde ortadan kalkıyor. CNC makinelerinin otomasyonu ile operatörlerin tekrarlayan hata veya fiziksel olarak zorlu görevleri yerine getirme zorlukları son derece azaldığı için olası kaza ve yaralanma riski de en aza iniyor. Bu yalnızca çalışanların refahını korumakla kalmıyor, aynı zamanda olası arıza sürelerini ve ilgili maliyetleri de azaltıyor” ifadelerini kullandı.