Yüksek uluslararasılık ve mevcut zorluklara yönelik yenilikçi çözümlerle bir kez daha puan alıyor

Yeniliklerin muhteşem bir şekilde sergilenmesi, dünyanın her yerinden gelen yüksek düzeyde ziyaretçi ilgisi ve salonlarda harika bir atmosfer: EMO Genel Komiseri, “Dört yıllık aradan sonra, yeniden lansman EMO Hannover için büyük bir başarı oldu” diye özetliyor. Carl Martin Welcker, Hannover’de oldukça olaylı altı günün ardından. Güçlü yönleri arasında katılımcıların ve ziyaretçilerin uluslararası olması yer alıyordu ve fuar bir kez daha birinci sınıf teknik yenilikler için mükemmel bir platform sağladı. “Burada üretimin geleceğine dair her şeyi gördük: otomasyona, fabrika içinde ağ oluşturmaya ve sürdürülebilir üretime yönelik yeni çözümler. Dijitalleşme fabrikalara ulaştığında yeni çözümler ve artan verimlilik potansiyelinin sonu gelmez. Bu, katılımcılar tarafından etkileyici bir şekilde kanıtlandı. Ve gergin ekonomik duruma rağmen etkinlikte olumlu bir ruh hali vardı” diye devam ediyor Welcker.

Yaklaşık yüzde 70’i Çin, İtalya, Tayvan, İsviçre ve Japonya dahil olmak üzere 45 farklı ülkeden gelen yaklaşık 1.850 katılımcı katıldı. Yaklaşık 92.000 ticari ziyaretçinin yüzde 54’ü 130 ülkeden geldi. Burada en çok ziyaretçi alan beş ülke Türkiye, Çin, Hollanda, İtalya ve Polonya oldu. Ticari ziyaretçilerin yaklaşık üçte biri Asya’dan geldi.

İsrailli takım üreticisi Iscar’ın Yönetim Kurulu Üyesi Günter Szerenczés şunları söylüyor: “EMO bir kez daha bir zafer oldu ve geniş bir endüstri yelpazesinden son derece uluslararası bir izleyici kitlesinin ilgisini çekti. Ziyaretçiler özellikle yenilikleri soruyor.”

Ziyaretçi anketi, ziyaretçilerin yüzde 30’unun “yenilikler ve trendler hakkında bilgi edinmenin” birinci öncelik olduğunu ortaya koyuyor. Bir diğer hedef ise kendilerine özgü sorunlara somut çözümler bulmaktı. Mapal Präzisionswerkzeuge Dr. Kress KG, Almanya Yönetici Ortağı Dr. Jochen Kress şunları söylüyor: “Yaptığımız tartışmaların ana odağı müşteriye özel yönler üzerindedir. 

Ve EMO’nun müşteriler ve tedarikçiler arasındaki iş birliğini güçlendirmek için doğru platform olduğunu düşünüyorum.” Emag Grubu CSO’su Dr. Matthias Klein şunları ekliyor: “Emag Grubunun yenilikçi çözümlerine ve makinelerine çok büyük bir ilgi gördük. Özellikle elektrikli araç aktarma organları bileşenlerinin işlenmesine yönelik sunduğumuz çözümlerimiz büyük ilgi gördü. Genel olarak pazarın tepkisinden fazlasıyla memnunuz.”

Otomasyon, dijitalleşme ve sürdürülebilirliğe odaklanma

Vasıflı işçi sıkıntısı, otomasyonun ticaret fuarının net bir odak noktası olmasının bir başka nedeniydi. Ziyaretçilerin üçte birinden fazlası bunun sektör için önemli bir sorun olduğunu belirtti. Neredeyse dörtte biri dijitalleşme ve ağ oluşturmadan bahsetti. Pek çok stantta aradıklarını bulmayı başardılar.

EMO’da birkaç yüz robot sayıldı. Yeni bir özellik ise yükleme ve boşaltma, kalite kontrol, boyama, yıkama ve ölçüm cihazlarına bağlanma gibi farklı uygulamalarda cobot’ları (işbirlikçi robotlar) kullanmak için artık programlama becerisine sahip olmanın gerekli olmamasıdır. Cobot’lar insanın dokunma duyusunu taklit eden sensörlerle donatılmıştır. Bu, iş parçası toleranslarını telafi etmelerine veya çalışma alanındaki engellerin etrafından dolaşmalarına olanak tanır. Çalışanlarla işbirliği halinde bu, örneğin muhafazasız çalışmayı kolaylaştırır. Bu trend aynı zamanda robot üreticilerinin şu anda iyi işler yaptığı anlamına da geliyor. Japon satıcı Fanuc’un Pazarlama Müdürü Nils Tersteegen, “Cobot’lar, özellikle artık personel bulmakta zorlanan küçük şirketlerde, üretimde artan popülerliğin tadını çıkarmaya devam ediyor” diyor.

Bir diğer odak noktası bağlantıdır. Buradaki ana vurgu, örneğin OPC UA’ya dayalı olarak açık veri alışverişidir. Bu, umati şemsiyesi altındaki Takım Tezgahları için Yardımcı Spesifikasyon OPC UA’nın temelidir. Süreci etkilemeden dijital kontrollerden büyük miktarda verinin alınması burada önemli bir faktördür. Şeffaf süreç verilerinin mevcudiyeti, süreç izleme ve ilgili kalite yönetimi için çok önemlidir.
 

Ziyaretçilerin yüzde 68’inin gündeminde Üretimde Sürdürülebilirliğin Geleceği yer aldı. Yabancılar bu grubun dörtte üçünü oluşturuyordu, bu da onların Alman meslektaşlarına göre daha güçlü bir şekilde temsil edildikleri anlamına geliyordu. Önemli bir husus verimlilikti. Bazı örnekler: Ürünün Karbon Ayak İzi, üretim sırasındaki karbon emisyon düzeyini gösterir ve müşterilere, kullandıkları araçların genel karbon ayak izine hangi dolaylı emisyonların katkıda bulunduğuna ilişkin ayrıntılı bilgi sağlar. Diğer bir örnek ise öncelikli olarak maksimum performans için değil, enerji verimliliği için tasarlanmış iğlerin yapısıdır. Son olarak, soğutma yağlayıcıları izleme ve filtreleme yoluyla daha uzun süre kullanılabilir.

Dr. Johannes Heidenhain GmbH, Almanya Ürün ve Pazarlar Genel Müdürü Dr. Hubert Ermer özetlemektedir. “Dijitalleşme ve otomasyon hızla gelişmeye devam ediyor. Genel amaç güvenilir üretim süreçleri sağlamaktır. Bu, üretkenliği artırırken aynı zamanda karbon ayak izini de azaltır. EMO bize, müşterilerimizle dönüştürücü üretim süreçlerinin spesifik zorluklarını tartışabileceğimiz ve onlara tam destek sunabileceğimiz bir platform sağladı.”


İlk kez gelen ziyaretçi sayısının yüksek olması

Sergi şirketi, EMO’ya gelen ziyaretçilerin yarısından fazlasının ilk kez katıldığını iddia etti. Bu, katılımcıların yeni müşteri çekme hedefiyle güzel bir şekilde örtüştü. Almanya Ecoroll AG CEO’su Dr. Karsten Röttger şunları söylüyor: “Birçok ziyaretçi bizden ilk kez haberdar oldu. Mekanik yüzey bitirme olanaklarını bile düşünmemişlerdi. Araçlarımız, artan ürün kalitesi gerekliliklerini ve her şeyden önce sürdürülebilir ürünlere yönelik artan talebi karşılamalarına olanak tanıyor.”

Katılımcıların yaklaşık beşte biri de ilk kez etkinlikte yer aldı. Bu grubu temsil eden ABB Almanya Robotik Bölümü başkanı Jörg Rommelfanger şunları söylüyor: “Bu yılki EMO, sektöre yönelik en son teknolojilerimizi ve çözümlerimizi ilk kez sergilemek için ideal bir platform sağladı. Bunlar arasında rastgele düzenlenmiş iş parçalarının hızlı ve otomatik olarak kaldırılması için özel olarak tasarlanmış bir makine yükleme hücresi de vardı. Muazzam bir ilgi vardı ve yürüttüğümüz çok sayıda konuşma ve gösteri verimli ve ilham vericiydi.”