Otomasyon devi FANUC’tan yerli makine üreticisine güç katacak bir proje

Türkiye’nin makine üretimine dünya otomasyon devi FANUC’tan büyük destek

Otomasyon endüstrisinde CNC kontrolör, robot ve makinelerin geliştirilmesine öncülük eden FANUC, bir ilke daha imza atarak Türkiye’deki yerli makine üreticilerinin partneri olacağı yeni projesini başlattı. Türkiye’nin 2023 yılındaki CNC makine üretiminin büyümesine yüzde 7-8 oranında destek olacağı öngörülen “FANUC Yerli Makine Üreticisinin Yanında” projesi, yerli makine imalatçısının FANUC teknolojileri ile geliştirdiği yüksek teknolojili CNC makinelerin dünya piyasasındaki oranını artıracak. Uzun yıllar devam edecek iş birliğine dayanacak anlaşmalar sayesinde sürdürülebilir ve verimli makine üretimi de desteklenecek.

Tüm ürün gamında uygulanabilir sürekli iyileştirmeler yapmayı sürdüren Japon otomasyon devi FANUC, imza attığı projelerle de ilkleri gerçekleştirmeye devam ediyor. Bu kapsamda Türkiye’de son yıllarda hızla büyüyen makine imalatının globaldeki rekabeti için FANUC Yerli Makine Üreticisinin Yanında projesini hayata geçiren firma, dünyanın en büyük CNC üreticisi olarak sahip olduğu bilgi birikimini ve teknolojiyi Türkiye’deki makine imalatçılarıyla paylaşacak. Yerli makine üreticisinin dünya sanayisindeki paylarını artırmalarına fayda sağlayacak proje, uzun süreli gerçekleştirilecek anlaşmalarla imalat sürecini sürdürülebilir ve verimli hale getirecek. Proje doğrultusunda son yıllarda hızla gelişen Türkiye’nin 2023 yılı makine üretiminde, FANUC’un desteği sayesinde büyümeye yüzde 7-8 oranında katkı sağlaması bekleniyor.

Dünyada ilk örneği Türkiye’de uygulanıyor

Kendi alanında dünyada ilk kez hayata geçirilen proje için Türkiye’nin seçilmesinde hızla artış gösteren makine üretiminin önemli pay sahibi olduğunu vurgulayan FANUC Türkiye FA Departman Müdürü ve Avrupa Satış Koordinatörü E. Çağtay Güleç, “Sanayide üretimin devam edebilmesi için CNC makineleri üretimin en önemli olmazsa olmaz ve son derece önemli bir rol üstleniyor. Bunun yanı sıra eldeki verilere göre dünyada olduğu gibi Türkiye’de de takım tezgahına olan ihtiyacın her geçen gün arttığı görülüyor. Bu ihtiyaç doğrultusunda da Türkiye’de gerçekleşen yerli makine üretim adetleri özellikle son 10 yıl içerisinde katlanarak yükselmiş durumda ve bu artış büyük bir ivme ile devam ediyor. Bununla birlikte son yıllarda yerli takım tezgahı üreten firma sayısı oldukça arttığı da göz önüne alındığında bu potansiyeli değerlendirmek için FANUC Yerli Makine Üreticisinin Yanında projemizi hayata geçirdik. Bu projeyle birlikte yerli makine imalat sektörünü destekleyip üretim ve kalitenin sürdürebilirliğini sağlayacağız” dedi.

Yerli imalatçı, ürettiği makineyle dünyanın her noktasına ulaşacak

Mevcut projeyle birlikte Türkiye’de yerli CNC makine üreten bütün firmalarla uzun süreli anlaşmalar yapmayı hedeflediklerini söyleyen Güleç, FANUC orta ve uzun vadeli hedeflerine dair şunları paylaştı: “Projemiz sayesinde yurt içi ve yurt dışından yatırımcılara gerekli yol haritası ve ihtiyaç olan üstün FANUC teknolojisini sunacağız. Bunun sonucunda da öncelikle Türkiye sanayisine ve yerli makine üretim sektörüne yeni katma değerler kazandıracağız. Ayrıca Türkiye’de üretilen makinelerin dünya sanayisinde tercih edilebilir duruma geldiğini ve bu üretimin FANUC partnerliği ile gerçekleştiğini dünyaya kanıtlayıp bu makinelerin tercih edilme oranlarını artırmak da öncelikli amaçlarımız arasında. Yerli üreticilerle yaptığımız bu anlaşmalar bir yıldan uzun süreli, üretimi tamamıyla kapsayan ve onların lehine bir yapıda olacak.”

FANUC’un bilgi birikimi ve teknolojisi Türkiye sanayisine değer katacak

Dünya genelinde halihazırda 100’e yakın ülkeye satış gerçekleştiren yerli makine imalatçısının bu sayıyı FANUC’un yeni projesiyle artıracağını belirten Güleç, “Türkiye, coğrafi konumu dolayısıyla birçok avantaja sahip. Sahip olunan bilgi birikiminin yanında coğrafi avantaj da bazı global CNC takım tezgahı üreticilerinin Türkiye’de üretim yapmak için büyük yatırımlar yapmasının önünü açıyor. Bu gelişmelerle birlikte önümüzdeki yıllarda Türkiye’de üretimin hızla artacağına eminiz. Bu doğrultuda FANUC olarak hayata geçirdiğimiz bu proje sayesinde yerli üreticinin global rekabetteki gücüne değer katacağız. Eminiz ki; Türkiye için bugün, dünden çok daha iyi ama gelecek bugünden daha iyi olacak. Yerli makine imalatında yer alan sanayicilerimizin geçmişte olduğu gibi gelecekte de FANUC Türkiye olarak yanlarında olacağız. Dünya’nın en büyük CNC üreticisi olarak sahip olduğumuz bilgi birikimini ve teknolojiyi yine ülkemiz sanayisine sunmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.