Taşlama Akıllı Otomasyon Gerektirir

Daha hızlı, daha doğru ve daha uygun maliyetli işleme, taşlama süreçlerini otomatikleştirmenin avantajlarından yalnızca biridir. Operatörler için daha yüksek güvenlik ve sağlık gibi faktörler de büyük rol oynar. STUDER bu nedenle bu alandaki teknoloji liderlerinden biridir.

STUDER Sistem Bölümü Müdürü Daniel Schafroth, “Taşlamada otomasyonla ilgili hâlâ pek çok önyargı var” diyor. İnsanların veya işlerin gereksiz hale gelebileceğine dair sık sık endişeler vardır. “Ancak STUDER’de bizim için bunun tersi geçerli: Otomasyon, insan operatörlerin işlerini daha kolay, verimli ve güvenli bir şekilde yapmalarını sağlamalıdır” diyor. Ek olarak, öğütmenin özel gerekliliği, otomasyonun çok akıllıca ve seçici bir şekilde kullanılmasını gerektirmektedir, endüstride kullanılan her çözüm buna uygun değildir. Ama önemli faktörler nelerdir?

Schafroth, “Taşlama için, örneğin iş parçalarını sıkıştırma ve bunları mikrometre hassasiyetinde doğru bir şekilde hizalama gibi işlemlerin aynı şekilde, yüksek hassasiyet ve güvenilirlikle tekrar tekrar gerçekleştirilmesi özellikle önemlidir” diye açıklıyor. Çoklu makine işletimi için otomatik çözümler de önemlidir, çünkü bunlar operatörlerin iş yükünü büyük ölçüde azaltabilir, operatörler o zaman yalnızca dergileri doldurmak zorunda kalır ve artık her bir makineyi zahmetli bir şekilde yüklemek zorunda kalmazlar. Bununla birlikte, taşlama temel olarak operatörlerin yüksek düzeyde bir yetkinliğe sahip olmasını gerektirir ve otomasyon onları engelleyen bir şey olmamalıdır” diyor Schafroth: “Otomasyon yalnızca operatörün süreç üzerinde belirleyici bir etkiye sahip olması gerekmediği durumlarda anlamlıdır. ”

Küçük şirketler easyLoad’dan yararlanır

Otomasyon, doğru şekilde kullanılırsa, ister küçük bir işletme isterse birden fazla sisteme sahip büyük bir şirket olsun, öğütme şirketleri için gerçek bir oyun değiştirici olabilir. Schafroth, “Taşlama makineleri söz konusu olduğunda, otomasyon her büyüklükteki şirket için kazanç sağlıyor” diye vurguluyor. Bu, sadece birkaç çalışanı olan küçük bir atölyenin bileme makinesini sabahları doldurabileceği ve çalışanların alıntı yazmak gibi başka şeylerle ilgilenirken uzun süre otonom çalışmasına izin verebileceği anlamına gelebilir. Örneğin, harici ve üniversal silindirik taşlama makineleri (S31, S33, S22 ve S41) için, makine kontrolüne entegrasyon da dahil olmak üzere paranızın tam karşılığını sunan easyLoad yükleme sistemi, özellikle küçük şirketleri de hedeflemektedir.

easyLoad, 300 mm’ye (11,8”) kadar iş parçası uzunluğuna, 30 mm’ye (1,18”) kadar çapa ve maks. 50 mm (1,97”). Ayarlanabilir senkronize konveyör, maks. 50 iş parçası. Standart tutucuayrı parçalar için, V-tutucu iki parça için ve ağır hizmet tipi tutucu beş kilogramdan (11 lbs.) daha ağır iş parçaları için tasarlanmıştır ve geçiş süresi yalnızca yaklaşık altı saniyedir. Bu, makinenin kolaylıkla yarım saat veya daha uzun süre otonom olarak çalışmasını sağlar.

ecoLoad ve uniLoad üretimi artırır

STUDER ayrıca daha büyük hacimli seri üretim için optimum otomasyon çözümleri geliştirmiştir. Schafroth, “Küçük şirketler genel olarak evrensel ve esnek sistemlerden yararlanırken, büyük miktarlarda üretimde hız ve hassasiyet önemli faktörlerdir” diye açıklıyor. Burada, iyi otomasyon konseptleri çok sayıda yüksek kaliteli iş parçası üretebilir ve her saniyeden en iyi şekilde yararlanabilir. STUDER S22 üretim platformu için ecoLoad, yüksek hızlı taşlama, üretim odaklı silindirik taşlama ve form ve diş taşlama kullanan seri üretim için otomatik bir yükleme sistemidir.

ecoLoad, çapı 50 mm’ye (1,97”) ve uzunluğu 250 mm’ye (9,85”) kadar olan iş parçalarını yükleyebilir. Bu, ya bir döner magazin ya da bağımsız takım magazinleri için arabirim olarak da kullanılabilen bir yerleştirme prizması kullanılarak yapılır. Programlama halihazırda taşlama makinesi kontrolüne entegre edilmiştir. Bu, kısa yeniden donatım süreleri sağlar.

uniLoad otomatik yükleme sistemi ayrıca STUDER S31 ve S33 dış silindirik taşlama makinelerinin operatörlerinin herhangi bir kalite kaybı olmadan üretkenliği önemli ölçüde artırmasını mümkün kılar.
Sistem makineye soldan kenetlenir. Prizmatik konveyörü ve tüm rafları tam kapasite ile yaklaşık bir saat boyunca otomatik işlem yapabilmektedir. 350 mm (13,8”) uzunluğa ve 100 mm (3,94”) çapa kadar olan iş parçaları için uygundur ve dolayısıyla normalde bu makinelerde üretilen geniş bir parça yelpazesini kapsar.

Yer darlığında otomasyon: smartLoad ve roboLoad

Sınırlı alana sahip uygulamalar için çözümler, taşlama otomasyonunda bir başka önemli trend. Schafroth, “Modern üretim salonlarında, alanın verimli kullanılması özellikle önemlidir” diyor. Bu, STUDER’in öncü olduğu başka bir konudur; örneğin, küçük iş parçaları için bir üretim silindirik taşlama makinesi olan S11 için smartLoad ile yalnızca 1,8 metrekarelik (19,4 fit kare) bir kaplama alanı. smartLoad ünitesi de kompakttır ve iş parçalarını bir konveyör veya döndürme ünitesi kullanarak makinenin dışından besleyebilir, ayrıca bunları kenetleyebilir ve işlemeden sonra geri yerleştirebilir. Çok çeşitli konfigürasyon seçenekleri sayesinde, hem küçük hem de büyük hacimli seriler için çok sayıda uygulama mümkündür.

Geçmişte, örneğin çekme kalıplarının imalatında kullanılan radyus içten silindirik taşlama makinelerinin, mevcut sınırlı alan nedeniyle otomatikleştirilmesi özellikle zor olmuştur. Bunun bir nedeni, yüksek çalışma kafasından kaynaklanan sınırlı mahfaza geometrisidir. STUDER şimdi bunun için de en uygun çözümü geliştirdi: roboLoad. S121, S131 ve S141 için bu harici yükleyici, hızlı değiştirilebilir çenelere sahip bir kıskaç kolu olarak tasarlanmıştır ve altı tablada (her biri 1080 x 320 mm (42,5 “ x 12,6”)) iş parçaları için çok yer vardır. 1,50 m’de (59”), sistem makinenin genişliğinin yalnızca yarısı kadardır.

Schafroth, “Makinenin dışındaki robot koluyla, dönüş ekseni sayesinde çok daha fazla özgürlük elde ediyoruz ve roboLoad, doğrudan bir yol olmadan yükleme ve boşaltma için içeri girebiliyor” diyor. Şimdiye kadar taşlama için otomasyon çözümleri büyük ölçüde kirişler ve sürgüler gibi lineer teknolojilere dayanıyordu. Bununla birlikte, şu anda roboLoad, öncelikle büyük seri üretim için değil, daha çok gece vardiyaları veya uzun molalar sırasında otomatik üretim için tasarlanmıştır. Ancak Schafroth, öğütmede robot kolları kullanma eğiliminin devam edeceğinden emin. “Ne müşterilerimiz ne de biz bu yeni özgürlükten vazgeçmek istemiyoruz.”